Kako produžiti vijek trajanja nakita

Ako se bavite skupljanjem raznih vrsta nakita, dobro znate da te otmjene stvari koštaju puno novca. I dio vaše odgovornosti kao vlasnika je da produžite njihov vijek trajanja. Bez obzira na to jesu li komadi nakita u vašoj kolekciji pravi ili samo bižuterija, svi zaslužuju da budu očišćeni i očuvani pravilnom metodom. Evo nekoliko savjeta kako bi vaš nakit izgledao kao nov.

Očistite nakit najmanje dva puta mjesečno

Ako slučajno posjedujete otmjeni mjedeni nakit, onda ga morate redovito čistiti jer je sklon tamnjenju i mrljama. Tamnjenje je rezultat tipične kemijske reakcije mjedi s kisikom. Da biste se riješili mrlja, možete upotrijebiti komercijalno sredstvo za čišćenje nakita ili izraditi domaću otopinu kombinirajući priličnu količinu sode bikarbone s vodom. Uronite svoj nakit u otopinu na nekoliko minuta prije nanošenja paste za zube kako bi zablistao. Očistite ih starom četkicom za zube, dobro isperite pa ih stavite u ručnik i ostavite da se osuše.

U međuvremenu, kako biste osigurali da vaš zlatni i srebrni nakit ostane u vrhunskom stanju, bilo bi sigurno koristiti rješenja za čišćenje koja su napravljena isključivo za njih. Ove predmete možete pronaći u lokalnim zlatarnicama.

Neka nakit budu uvijek organiziran

Ne spremajte sav svoj nakit u istu kutijicu za nakit kako biste spriječili da se ošteti i zapetlja. Morate imati zasebnu kutiju za nakit za svoje naušnice, prstenje, narukvice itd. Neke vrste nakita, posebno zlatni, podložan je ogrebotinama i promjenama boje. Nikada nemojte nositi zlatni nakit kada planirate plivati ​​u bazenu. Također skinite zlatni sat, narukvicu i prstenje kada se spremate oprati suđe. To je zato što neki sapuni za pranje posuđa sadrže jake kemikalije koje mogu uzrokovati promjenu boje na većini vrsta nakita. Osim toga, prije kupanja i odlaska u krevet obavezno skinite svaki komad nakita s tijela kako ga ne biste oštetili.

Posjetite profesionalnog zlatara

Ako slučajno imate nekoliko oštećenih komada nakita, nemojte ih pokušavati popraviti. Za ovakve probleme bolje je prepustiti profesionalcima čak i ako to znači da morate dodatno platiti da ih popravite. Ako je vaš nakit pod jamstvom, svakako ga iskoristite prije isteka. Također dijamante, drago kamenje i sve druge vrijedne predmete nakita dajte na pregled stručnjaku za nakit kako biste saznali trenutnu vrijednost.

Izbjegavajte nakita izlaganje kemikalijama

Neki nakit je osjetljiviji od drugih. Ne stavljajte ih na izravnu sunčevu svjetlost i izbjegavajte izlaganje kemikalijama kao što su kozmetički proizvodi, šminka i proizvodi za kosu kao što je lak za kosu. Ostale kućanske potrepštine poput octa i vapna također treba izbjegavati.