Sprječavanje pranja novca

Kako spriječiti pranje novca?

Pranje novca, također poznato kao pranje prihoda stečenog kriminalom, proces je kojim kriminalci prikrivaju pravu prirodu novca koji su stekli nezakonito kako bi izgledalo kao da su ga stekli legalnim putem. Da bi to učinili, miješaju ga s legitimnim novcem ili ga koriste za kupnju imovine kao što su nekretnine, vozila i poduzeća. Zbog toga, želite biti svjesni kako dolazi do pranja novca kako biste i sami mogli biti uspješni u sprječavanju pranja novca pročitajte ovaj članak.

Budućnost pranja novca

Pranje novca ozbiljno je kazneno djelo, ali također predstavlja prijetnju ljudima koji ništa ne sumnjaju i koji se zateknu na krivom mjestu u krivo vrijeme. Najčešći oblik pranja novca obavlja se uzimanjem prljavog novca iz ilegalnih izvora i pretvaranjem u čistu gotovinu. Možete se zaštititi od ove vrste kriminalnih aktivnosti slijedeći nekoliko jednostavnih koraka. Prvo, nikada ne nosite velike količine gotovine sa sobom kada ste u javnosti ili ako ste sigurni da nije lako dostupna za krađu.

Drugo, koristite zasebni račun za svakodnevne transakcije umjesto da sa sobom nosite hrpu kreditnih ili debitnih kartica. Treće, dajte osobne podatke samo kada je to apsolutno neophodno; nemojte samo predati svoj broj osiguranja ili brojeve bankovnih računa bez prethodne provjere s osobom koja ih traži.

Najveće poslovne pogreške

Najveća pogreška koju tvrtke čine je to što nemaju plan kako će se nositi s lažnim transakcijama. Trebali biste imati pravila i procedure za sljedeće:

rješavanje pritužbi kupaca;
istraživanje potencijalne prijevare;
prijavu sumnje na kriminalno ponašanje;
sprječavanje lažnih transakcija.


Ove su smjernice navedene u Zakonu o bankovnoj tajnosti iz 1970. i većina velikih banaka sada zahtijeva da se njihovi klijenti pridržavaju tih standarda. Važno je napomenuti da se ovaj zakon odnosi samo na financijske institucije što znači banke, kreditne unije, štedne udruge, zakladnička društva ili bilo koju drugu osobu koja prima depozite ili može kreirati kredit.

Ako vaše poduzeće ima blagajnu ili posluje s internetskom prisutnošću, najvjerojatnije se prema ovom zakonu smatrate primateljem depozita. Dobar način da osigurate da se pridržavate ovih standarda je da se zapitate bi li radnja bila dopuštena da ne postoje zakoni koji to uopće zahtijevaju.

Razumijevanje procesa za sprječavanje pranja novca

Pranje novca je proces kojim kriminalci svoj prljavi, nezakonito stečeni novac prikrivaju kao legitiman. Kako bi to učinili, kriminalci će se koristiti tuđim identitetom ili fiktivnom tvrtkom bez imovine i nula prihoda, kako bi kupili vrijednu imovinu. Međutim, postoji mnogo koraka koje možete poduzeti kako biste pokušali izbjeći da postanete žrtva. Kako bi ovi koraci bili učinkoviti, moraju se poduzeti prije sklapanja bilo kakvih sumnjivih poslova.

Prvi korak je shvaćanje da postoje različite vrste financijskih zločina koji se mogu dogoditi pa je važno ne samo razumjeti što su oni već i kako uopće funkcioniraju. Ako znate s čime se suočavate, lakše ćete shvatiti kako se najbolje zaštititi od žrtve.

Znajte na što morate pazitiPerači novca koriste razne metode za skrivanje nezakonite dobiti. Kako biste spriječili da se to dogodi, bitno je da razumijete različite vrste tehnika pranja.

U nastavku saznajte više o različitim vrstama pranja novca:

  • Smorfing: Ovo je kada pojedinac povlači velike svote sa svog bankovnog računa u malim količinama tijekom vremena. Cilj je da te transakcije ne primijete financijske institucije ili tijela za provođenje zakona. Štrumpfanje se može koristiti kao način čišćenja prljavog novca.
  • Strukturiranje: kada kriminalci razdijele depozite na više računa u jednoj instituciji kako bi izbjegli pokretanje regulatornih zahtjeva za izvješćivanje za iznose iznad 10.000 USD. Namjera je često izbjeći sumnju od strane bankarskih službenika koji bi mogli dovesti u pitanje neuobičajene aktivnosti nakon što vide mnogo depozita nešto ispod 10.000 USD na jednom računu. Strukturiranje se također može koristiti kao način čišćenja prljavog novca.
  • Ograđivanje: pojedinci koji prodaju nezakonito stečenu robu s namjerom da je pretvore u čistu imovinu preprodajom po tržišnoj vrijednosti (ili višoj). Ograde su često uključene u druge kriminalne aktivnosti kao što su prijevare, iznude i krađe.

Zatražite pomoć od pouzdanog izvora

Jedan od načina na koji možete izbjeći umiješanost u pranje novca je provođenje dubinske analize svakog potencijalnog dobavljača ili izvođača prije potpisivanja bilo kakve ugovore. Prilikom provođenja due diligencea, pojedinac bi trebao biti siguran da zna o povijesti tvrtke, financijskom stanju, uključenosti u sumnjive aktivnosti i načinu poslovanja. Ako primijetite bilo što sumnjivo kod potencijalnog dobavljača ili izvođača, ne biste trebali raditi s njima. Još jedan način na koji možete izbjeći uključenost u pranje novca jest razumijevanje koja se ponašanja smatraju kriminalnim aktivnostima povezanim s tim.

Photo by Verne Ho on Unsplash