Savjeti za popravak klima uređaja

Klima je jedan od onih revolucionarnih izuma bez kojih je život postao gotovo nezamisliv. Danas imamo luksuz ostati na blagim temperaturama kod kuće ili na poslu tijekom najtoplijih dana. No, neki ljudi se ne osjećaju ugodno s tim uvjetima i uključivanjem klime (alergičari ili respiratorni pacijenti).

Svaki kućanski aparat ima svoj vijek trajanja. Redovitim servisiranjem i pravilnom uporabom klima vam može trajati dugo. Međutim, često postoje mali kvarovi koji se mogu popraviti bez pozivanja profesionalnog servisera za servis klima uređaja. Pravilna dijagnostika je ključna, tako da znate koje rješenje primijeniti.

klima uređaj se ne uključuje

Ako se klima uređaj neće uključiti, prvi korak je provjeriti daljinski upravljač i termostat. Provjerite javlja li uređaj pogreške na zaslonu. Ako se ništa ne prikaže, možda su se baterije ispraznile. Preporučljivo je staviti alkalne baterije jer obične mogu isprazniti i oštetiti elektroniku uređaja zbog loše kvalitete ćelija. Ako je sve u redu s daljinskim upravljačem, provjerite utičnicu u koju je klima jedinica priključena.

Možda je postala mokra ili prašnjava. Pustite da se osuši i pokušajte s drugim uređajem da vidite radi li. Ako ne, pozovite električara – problem nije u vašoj klimi. Sljedeći korak je provjera snage, odnosno senzora prijema signala. Nalazi se u termostatu i može imati prljavštinu na sebi koja ometa rad jedinice. Održavajte ove senzore čistima i suhima. S vremena na vrijeme skinite poklopac termostata i očistite cijelu jedinicu suhom krpom.

Problemi s kondenzatorom

Najčešći problem klima uređaja je kvar kondenzatora. To se događa zbog visokih temperatura, niskog napona ili nestanka struje. Kondenzator daje početni poticaj cijelom sustavu klimatizacije, pa ako ne radi ispravno, hlađenje će biti sporo, a sustav će imati problema s uključivanjem i isključivanjem. Ako ovaj dio pokvari, zamjenu možete obaviti na licu mjesta, tako da uvijek trebate imati rezervni kondenzator.

Ovaj dio nije skup, možete ga pronaći u svakoj trgovini aparatima, a zamjena je prilično jednostavna. Stručnjaci s savjetuju zamjenu ovog dijela uz oprez ako je vaša klima stara nekoliko godina. U nekim slučajevima, ako dođe do kvara u elektroničkom dijelu sustava, odnesite uređaj u servisni centar.

Curenje vode

Problem biste trebali riješiti ovisno o tome je li došlo do curenja na unutarnjoj ili vanjskoj jedinici. U oba slučaja isključite struju čim primijetite vodu i tada počnite tražiti rješenje. Prvo provjerite da odvodni vod nije blokiran. Osušite ga i usisajte. Vanjska jedinica troši određenu količinu kondenzacije dok jedinica radi i to je normalno. Međutim, ako se to dogodi kada je klima uređaj isključen, pokušajte očistiti filtar i provjeriti posudu za odvod. Možda je zahrđao i zato curi. Onda biste ga trebali promijeniti.

Čišćenje zavojnica filtera i kondenzatora

Loš tijek rada vaše klime primarni je pokazatelj da je filtar pokvaren ili da se zavojnica isparivača smrzla. Prvo što trebate učiniti je ukloniti i očistiti filter. Kada koristite klimu, prašina se skuplja brže nego kada je isključen. Osim što prljavi filteri mogu ograničiti protok zraka, na njemu se mogu nakupiti svi mogući alergeni štetni za naše zdravlje. Najbolje je prvo usisati filter, a zatim ga obrisati vlažnom maramicom.

Za dodatnu svježinu na krpu možete nanijeti nekoliko kapi eteričnih ulja. Također možete koristiti posebne odmašćivače za jedinice u kuhinji. Ako problem i dalje postoji nakon čišćenja filtera, pokušajte odmrznuti zavojnice, a zatim ih očistiti.

Pravilna montaža klima uređaja je spas u vrućim, ljetnim danima. Ako ste zabrinuti za okoliš, imajte na umu da s napretkom znanosti i ekološke svijesti stare vrste ovih kućanskih aparata polako zamjenjuju nove tehnologije koje manje zagađuju.