Kako zaštititi svoj ured biometrijom

Dobro osigurana poslovna zgrada može učiniti čuda za vaše poslovanje i za vaš poslovni rezultat, ali potrebno je više od dobrih brava kako bi svi bili sigurni u vašem uredu. Mnogi su uredi povećali svoju sigurnost dodavanjem biometrijskih sustava kontrole pristupa koji se oslanjaju na lice, otiske prstiju ili mrežnicu osobe kako bi potvrdili njihov identitet prije nego što im se dopusti pristup zgradi ili određenim prostorijama unutar zgrade. Međutim, nisu svi ovi sustavi stvoreni jednaki; neki su pouzdaniji od drugih, a neki nude više značajki od drugih. Evo kako zaštititi svoj ured biometrijom i korištenjem AI tehnologije.

Zašto je ovo važno


Najnoviji trend u sigurnosti ureda je biometrijska kontrola pristupa. Ako ste zainteresirani za implementaciju novih i poboljšanih sigurnosnih mjera, biometrijska tehnologija može biti dobra opcija za vaše poslovanje. Međutim, postoje neke nedoumice vezane uz privatnost koje je potrebno riješiti prilikom implementacije biometrijskih sigurnosnih značajki. Na primjer, važno je da se podaci prikupljeni putem softvera za prepoznavanje lica koriste samo u operativne svrhe i da se ne dijele s trećim stranama izvan vaše organizacije.

Implementacija tehnologije prepoznavanja lica


Jedan od danas najpristupačnijih oblika biometrijske tehnologije je prepoznavanje lica. Slično skeniranju otiska prsta i šarenice oka, prepoznavanje lica brzo postaje tražena sigurnosna značajka koja kriminalce drži podalje. Stoga ne čudi da sve više tvrtki implementira tehnologiju prepoznavanja lica u svoj sigurnosni protokol.

Vrste prepoznavanja lica


Postoje različite vrste prepoznavanja lica, ali svi funkcioniraju otkrivanjem specifičnih aspekata crta lica osobe. Neke metode analiziraju te značajke izravno (drugim riječima, bez prethodnog pretvaranja u sliku), dok druge pretvaraju sliku lica u podatke za analizu.

Primjeri uključuju

  • Usrednjavanje: koristi statistička svojstva lica, kao što su prosječna boja kože i svjetlina, za otkrivanje lica na slikama i videu. Najpoznatija metoda se zove eigenface.
  • Lokalni binarni obrasci: Mjeri i kvantificira određene dijelove lica – oči, nos, usta – kako bi se odredio identitet.
  • 3D oblik: Mjeri ključne točke na licu kako bi se stvorio interni digitalni model koji se može usporediti s onima koji se koriste pri upisu ili pohranjeni u datoteci negdje drugdje.

Kontrola pristupa s biometrijskim rješenjima


U svijetu u kojem teroristički napadi postaju sve prisutniji, kontrola pristupa pomoću biometrijskih rješenja osigurava da nitko osim vas nema pristup vašem uredu ili zgradi. U takvom okruženju također je važno zaštititi svoje zaposlenike tako što ćete im osigurati samo prethodno ovlaštene ulazne točke. Najčešći način za to je korištenje biometrijskih rješenja kao što su skeneri mrežnice, skeneri otiska prsta, sustavi za prepoznavanje lica i druge neinvazivne tehnologije.

Možete implementirati niz različitih sustava biopristupa po niskoj cijeni, što vam omogućuje izradu sigurnosnih mjera po mjeri za svaki kat ili dio vaše zgrade. Tako ćete se vi i vaši klijenti osjećati sigurnije uz povećanje produktivnosti zaposlenika jer se ne moraju brinuti da će kasniti na posao zbog prometnih gužvi uzrokovanih terorističkim napadima. Još jedna prednost biometrijskih rješenja je njihova jednostavnost korištenja; nakon implementacije ovi sustavi se rijetko pokvare tako da nećete gubiti vrijeme pokušavajući da stvari ponovno rade.