Različite vrste podnog grijanja

Dostupno je mnogo različitih vrsta podnog grijanja, a svaka vrsta ima svoje prednosti i slabosti. Neke su vrste bolje u određenim situacijama od drugih, stoga je važno znati razne prednosti i nedostatke svake vrste ako se želite odlučiti za najbolje podno grijanje za svoj dom ili poslovni prostor.

Radijacijsko podno grijanje

Prednosti zračećeg podnog grijanja su u tome što pruža stalnu, ravnomjernu razinu topline u cijeloj prostoriji, zahtijeva minimalno održavanje i energetski je učinkovito. Osim toga, lako se postavlja, tako da ne morate brinuti o angažiranju profesionalnog izvođača. Međutim, postoje neki nedostaci ove vrste podnog grijanja, jer može biti skupo za postavljanje i zahtijeva izvor električne energije za pravilan rad.Općenito, podno grijanje je sjajna opcija za one koji žele energetski učinkovit, dosljedan i udoban način grijanja svog doma.

Električno podno grijanje

Glavna prednost električnog podnog grijanja je njegova sposobnost pružanja postojane, ravnomjerno raspoređene topline po cijeloj površini poda. To znači da možete uživati u ugodnim temperaturama bez brige o hladnim mjestima ili područjima koja primaju previše topline. Još jedna prednost električnog podnog grijanja je ta što je relativno jeftino i lako se postavlja. Osim toga, ne morate brinuti o dodatnim zahtjevima za odzračivanje jer ovaj tip grijanja ne koristi medij za grijanje. Međutim, postoje neki nedostaci povezani s električnim podnim grijanjem. Na primjer, tim sustavima obično treba više vremena da postignu željenu temperaturu u usporedbi s drugim vrstama podnog grijanja. Osim toga, rad s električnim sustavima podnog grijanja može biti prilično skup zbog velike potrošnje energije potrebne za njihov rad. Naposljetku, ako imate stariju kuću, možda ćete morati izvršiti izmjene na svom ožičenju kako biste sigurno instalirali ovu vrstu sustava.


Općenito, sustavi električnog podnog grijanja mogu biti odličan izbor ako tražite način da zagrijete svoj dom učinkovito i ravnomjerno. Ipak, svakako odvagnite prednosti i nedostatke prije nego što donesete konačnu odluku koju ćete vrstu sustava podnog grijanja ugraditi u svoj dom.

Hidraulično podno grijanje

Primarni nedostatak hidrauličkog podnog grijanja je trošak povezan s instaliranjem sustava. Zahtijeva profesionalnu instalaciju, a instalacija može biti prilično skupa. Osim toga, ovi se sustavi oslanjaju na cirkulacijske crpke tople vode i mogu zahtijevati veliku količinu energije za rad. Međutim, ako tražite učinkovit i udoban način grijanja svog doma, hidraulično podno grijanje može biti pravi izbor za vas.

Toplinska pumpa

Podno grijanje sve je popularniji izbor za one koji žele grijati svoj dom učinkovito i ekonomično. Dizalica topline tu može biti izvrsna opcija. Dizalica topline, kojoj je izvor zrak radi tako što prikuplja toplinu iz vanjskog zraka i prenosi je u vaš dom. Toplina se zatim prenosi kroz vaš dom putem sustava podnog grijanja. Ova vrsta sustava vrlo je učinkovita i može čak smanjiti vaše račune za energiju ako se pravilno koristi.


Najveća prednost dizalice topline je ta što može grijati vaš dom po mnogo nižoj cijeni od tradicionalnih sustava grijanja. Također je puno tiše od nekih drugih vrsta grijanja, što znači da vas neće ometati glasan ventilator koji stalno radi u vašoj kući. Osim toga, lako se postavlja, što ga čini idealnim izborom za one koji žele brzo i jednostavno dodati dodatni sloj topline u svoj dom.
S druge strane, instalacija toplinskih pumpi može biti skupa i zahtijeva redovito održavanje kako bi učinkovito radila. Nisu prikladni za vrlo hladne klime jer nisu u stanju pružiti dovoljno topline za učinkovito grijanje doma u tim uvjetima.

Geotermalna dizalica topline

Jedna od najučinkovitijih i najisplativijih vrsta podnog grijanja je geotermalna dizalica topline. Sustav geotermalne dizalice topline koristi prirodnu toplinsku energiju Zemlje za reguliranje temperature u vašem domu. Ova vrsta sustava oslanja se na petlju uzemljenja, koja se sastoji od cijevi napunjenih vodom i antifrizom koje su zakopane ispod granice smrzavanja u vašem dvorištu. Petlja zimi apsorbira toplinu iz zemlje i otpušta je u vaš dom, dok ljeti apsorbira toplinu iz vašeg doma i raspršuje je natrag u zemlju. Ovaj se sustav smatra izuzetno energetski učinkovitim jer za rad zahtijeva minimalnu količinu električne energije.


Prednosti geotermalne dizalice topline za podno grijanje uključuju njenu učinkovitost, niske troškove održavanja i mogućnost pružanja konstantnih temperatura. Osim toga, ova vrsta sustava može ponuditi do 70% uštede na vašem računu za energiju. S druge strane, instalacija može biti prilično skupa i možda ćete morati prekopati svoje dvorište da biste instalirali petlju za uzemljenje. Osim toga, geotermalne dizalice topline nisu prikladne za sve klimatske uvjete.

Solarni fotonaponski

Glavna prednost solarnog PV podnog grijanja je ta što ne zahtijeva nikakvu vrstu vanjskog izvora goriva poput plina ili ulja. To znači da nećete morati brinuti o visokim troškovima goriva. Osim toga, solarno PV podno grijanje proizvodi minimalne emisije ugljičnog dioksida, što ga čini ekološki prihvatljivom opcijom.
S druge strane, solarno PV podno grijanje zahtijeva puno sunčeve svjetlosti da bi bilo učinkovito. Ako živite u području s manje od 8 sati sunčeve svjetlosti dnevno, možda ćete morati pogledati druge vrste podnog grijanja. Osim toga, ova vrsta sustava može biti preskup za neke proračune.

Unatoč svojim nedostacima, solarno PV podno grijanje može biti izvrstan izbor za one koji traže isplativ i ekološki prihvatljiv način grijanja svog doma. Uz pažljivo planiranje i ugradnju, možete uživati u udobnom domu bez trošenja bogatstva na troškove goriva.Svaku od navedenih vrsta grijanja, prije donošenja konačne odluke, potrebno je dobro razmotriti. Nadamo se da smo vam ovim vodičem barem malo olakšali tu odluku.

Izvor fotografije: Webgradnja članak: Postavljanje laminata na podno grijanje