Što je ulcerozni kolitis?

Ulcerozni kolitis je oblik upalne bolesti crijeva i može zahvatiti gotovo svaki dio vašeg probavnog trakta. Može početi proljevom, ali s vremenom može dovesti do komplikacija opasnih po život ako se ne liječi. Čitajte dalje kako biste saznali više o tome što je ulcerozni kolitis, kako se dijagnosticira i kako se možete liječiti. Kako mogu znati imam li ulcerozni kolitis? Iako postoje mnogi simptomi uobičajeni među pacijentima, iskustvo svake osobe s upalnom bolesti crijeva je jedinstveno.

Ako imate simptome kao što su krvava ili vodenasta stolica, bolovi u trbuhu ili grčevi, umor, gubitak težine ili debljanje, ili nova pojava bolova u želucu koji ne prestaju – a ti znakovi traju dva tjedna ili dulje – trebali biste posjetiti liječnika. Provest će se kolonoskopija kao i krvne pretrage kako bi se utvrdilo imate li ulcerozni kolitis. Dijagnoza se potvrđuje kada biopsije potvrde upalu unutar vaše sluznice debelog crijeva. Mogućnosti liječenja: Osim promjena u načinu života kao što su zdrava prehrana, redovita tjelovježba, ograničavanje konzumacije alkohola i dovoljno spavanja, dostupni su lijekovi koji pomažu u suzbijanju napadaja i usporavanju napredovanje ulceroznog kolitisa sluz i gnoj. Ostali simptomi uključuju groznicu, umor, gubitak apetita, gubitak težine i bolove u zglobovima.

Simptomi kolitisa

Nekih od simptoma ulceroznog kolitisa su: bol u trbuhu, proljev (često s krvlju), umor, groznica i gubitak apetita. Neki pacijenti također mogu patiti od bolova u zglobovima ili anemije. Bolest može uzrokovati gubitak težine zbog pothranjenosti i upale tkiva koje okružuje debelo crijevo i rektum. Puno ljudi s ulceroznim kolitisom će u nekom trenutku u životu morati ići na operaciju kako bi uklonili oštećene dijelove crijeva.

Međutim, operacija ne mora nužno dovesti do potpune remisije. Neki pojedinci mogu trebati lijekove samo za održavanje, dok drugi mogu trebati agresivnije liječenje kao što su intravenski lijekovi koji se daju u bolničkom okruženju; ovi teški slučajevi često rezultiraju kolektomijom – uklanjanjem dijela ili cijelog debelog crijeva.

Dijagnoza ulceroznog kolitisa

Prvo će vam liječnik postaviti pitanja o vašim simptomima i obiteljskoj medicinskoj povijesti kako bi utvrdio postoji li mogućnost da imate ulcerozni kolitis. Liječnici mogu obaviti nekoliko testova kako bi utvrdili imate li ulcerozni kolitis ili neku drugu vrstu upalne bolesti crijeva. To može uključivati ​​krvne pretrage za razinu željeza i C-reaktivnog proteina (CRP), kao i uzorke stolice. Možda će vam trebati i endoskopija, u kojoj se duga, fleksibilna cijev sa svjetlom i kamerom na njoj umetne kroz usta u želudac kako bi vaš liječnik mogao provjeriti ima li oštećenja na vašem probavnom traktu. U nekim slučajevima koriste se MRI skeniranje ili kolonoskopija.

Liječenje ulceroznog kolitisa

Ovisno o pojedinačnim simptomima osobe, tretmani mogu uključivati ​​promjene prehrane i lijekove za kontrolu upale, proljeva i boli. Brojni lijekovi koji se izdaju na recept trenutno se koriste za liječenje ulcerozni kolitis. Mogući lijekovi uključuju kortikosteroide poput prednizona i budezonida, sulfasalazin, Imuran (azatioprin), Asacol (mesalamin), Pentasa (mesalamin) kao i imunosupresiv koji se zove 6-merkaptopurin. Lijekovi koji potiskuju ili smanjuju imunološku funkciju ne preporučuju se za dugotrajnu primjenu jer mogu povećati osjetljivost na druge bolesti, od kojih neke mogu biti ozbiljne.

Kortikosteroidi mogu uzrokovati debljanje zbog zadržavanja tekućine pa njihovu upotrebu treba ograničiti. Drugi lijekovi kao što su mesalamin, doksiciklin i sulfasalazin obično nemaju velike nuspojave, ali uobičajene reakcije uključuju mučninu i povraćanje kao odgovor na određene antibiotike, glavobolju i nesanicu. Potrebno je vrijeme – često tjedni – da se pronađe ono što najbolje funkcionira uz malo pokušaja i pogrešaka.