Kolagen, najbolji izvor proteina

Od fitnessa i ljepote do zdravlja, kolagen je jedan od suplemenata o kojem se danas najviše govori na tržištu i na polici ga ima svaka ljekarna. Ali što je zapravo kolagen? Je li stvarno sve toliko korisno? A kako možete unijeti kolagen u svoju dnevnu rutinu? Na sva ova pitanja odgovorit ćemo u ovom članku zašto je kolagen najbolji izvor proteina.

Što je kolagen?

Kolagen je esencijalni protein koji se nalazi u našem tijelu i čini veliki dio naših kostiju, kože, mišića i tetiva. To je ono što nam daje snagu i fleksibilnost te održava naše tijelo mladolikim. Zapravo, žene češće pate od nedostatka kolagena nego muškarci jer njihova tijela manje proizvode. Dobro pravilo je konzumiranje 20g-25g dnevno za žene i 30g-35g dnevno za muškarce. Međutim, mnogim ljudima je teško ispuniti te zahtjeve jer nije uvijek lako prirodno uklopiti toliko kolagena u svoju prehranu. Zato dodavanje dodataka kolagenu može biti tako korisno!

Prednosti kolagena

Proteini su esencijalni nutrijent, koji svi bodybuilderi i sportaši moraju imati, a protein kolagena je jednostavan i ukusan način da povećate svoj unos bez potrebe da cijeli dan pijete proteinske napitke. Hrana bogata kolagenom vrlo je bioraspoloživi izvor proteina koji može pomoći u poboljšanju mišićnog tonusa i smanjenju upale, što je iznimno važno za one koji žele živjeti zdravije. Ne samo da hrana na bazi kolagena osigurava visoku razinu prehrane za svoje potrošače, već također potiče lijepu kožu i zdrav rast kose. Ljudi koji redovito konzumiraju kolagen obično izgledaju mlađe jer su njihova tijela zaštićena od oštećenja oksidativnim stresom koji uzrokuje bore, fine linije i staračke pjege.

Kako unijeti više kolagena u svoju prehranu?

Postoji mnogo načina da unosite više kolagena u svoju prehranu, uključujući hranu bogatu proteinima. Pokušajte u svoju prehranu dodati više piletine, ribe i svinjetine. Ali postoji još jedan način: možete dodati proteinski prah kolagena koji može isporučiti 5 grama kolagenskih peptida po obroku. Ne samo da ćete dobiti više od jednog napitka nego od cijelog tanjura hrane, već budući da se prašci brzo probavljaju, to je izvrstan način da ušuljate dodatnu hranu kada vam je najpotrebnija – nakon vježbanja ili prije spavanja. Zapamtite: ne očekujte rezultate preko noći uzimajući samo bilo koji dodatak bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Gdje pronaći dodatke kolagenu?

Maske za lice, kreme za lice i kozmetički tretmani sadrže kolagen kao aktivni sastojak. Zahvaljujući svojoj elastičnosti, kolagen se koristi za zatezanje opuštene kože nakon velikog gubitka težine ili kod pacijenata s borama. Na primjer, jedna studija je pokazala da je 12 tjedana dodavanja kolagena pomoglo značajnom smanjenju bora na čelu do 46 posto. Fitnes stručnjaci predlažu uzimanje dodataka vitamina C u kombinaciji s kolagenom u prahu kako bi se potpomogao rast i oporavak mišića. Ali ako niste spremni za estetsku kirurgiju, umjesto toga možete uzimati oralno visokokvalitetne kolagenske peptide — iako to može imati svoje nuspojave!

Tajni sastojak u proizvodima za njegu kože

Kolagen je postao popularan kada je riječ o ljepoti, često uključen u proizvode za njegu kože kako bi promicao mladenački sjaj. Ali važno je prepoznati da se kolagen prirodno nalazi u našoj koži i da naša tijela s vremenom manje proizvode – pa možemo li zaista obnoviti svoju kožu ovim proizvodima protiv starenja? Pa, tehnički ne. Međutim, korištenje kolagenskih proizvoda može pomoći vratiti vašoj koži određenu elastičnost i čvrstoću. A ako postoji nešto što svaka žena želi, to je podatnija, blistavija koža! Uzimajući to u obzir, trebali biste se kloniti bilo kojeg proizvoda koji tvrdi da će vas učiniti 20 godina mlađim. Ne možete zaobići taj proces starenja ali ga možete usporiti pravilnim odnosom prema svojem tijelu.