Zdravlje štićenika domova za starije

Kako ljudi stare, održavanje dobrog zdravlja i dobrobiti postaje sve važnije. Za starije osobe koje žive u staračkim domovima to može biti posebno izazovno. Kako bismo istražili strategije za promicanje zdravlja i dobrobiti među štićenicima domova za starije osobe, razgovarali smo s trenerom fitnessa, vlasnikom doma za starije osobe i specijalistom za kralježnicu. U ovom ćemo članku podijeliti njihova saznanja o tome kako kvalitetni kreveti i druge aktivnosti mogu imati pozitivan učinak na zdravlje štićenika domova za starije osobe.

Zlatko Gruica – Fitness trener

Kao fitness trener, znam koliko je važno za starije osobe održavati svoje fizičko zdravlje, a kvalitetan san ključna je komponenta cjelokupnog zdravlja. Smatram da je osiguranje kvalitetnih kreveta ključno za poboljšanje zdravlja korisnika doma za starije osobe. Udoban krevet s potporom može pomoći starijim osobama da se bolje odmore, što može dovesti do poboljšane razine energije, bolje kognitivne funkcije i smanjenog rizika od padova.

Međutim, jednostavno osigurati kvalitetne krevete nije dovoljno. Također moramo osigurati da se starije osobe redovito bave fizičkom aktivnošću. Preporučam da dom za starije nudi tečajeve tjelovježbe posebno prilagođene starijim osobama, poput joge u stolici, treninga otpora i vježbi ravnoteže. Uključivanjem redovite tjelesne aktivnosti u svoju rutinu, starije osobe mogu poboljšati svoju snagu, fleksibilnost i ravnotežu, što može dovesti do poboljšanja ukupnog zdravlja i smanjenog rizika od padova.

Stjepan Pavić – Specijalist za kralježnicu

Kao stručnjak za kralježnicu, znam koliko je važno poduprijeti kralježnicu tijekom spavanja kako bismo spriječili bolove u leđima i druge probleme povezane s kralježnicom. Kada je u pitanju odabir kvalitetnih kreveta za dom za starije, važno je razmisliti o krevetima koji pružaju odgovarajuću potporu kralježnici. Kreveti koji su premekani ili prečvrsti mogu uzrokovati nelagodu i bol, osobito kod starijih osoba s već postojećim bolestima kralježnice.

Osim odabira visokokvalitetnih kreveta, moramo se pobrinuti da starije osobe prakticiraju dobru higijenu spavanja. To uključuje izbjegavanje aktivnosti koje mogu ometati san, poput gledanja televizije ili korištenja elektroničkih uređaja u krevetu, te uspostavljanje dosljedne rutine spavanja. Poboljšanjem kvalitete sna i podržavanjem kralježnice tijekom spavanja možemo smanjiti rizik od problema povezanih s kralježnicom i poboljšati cjelokupno zdravlje.

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Kao vlasnik doma za starije, znam koliko je važno stvoriti ugodno i gostoljubivo okruženje za naše štićenike. Iako je pružanje visokokvalitetnih kreveta važan aspekt toga, moramo uzeti u obzir i druge čimbenike koji mogu utjecati na njihovo cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Na primjer, moramo osigurati da je dom dobro osvijetljen i bez opasnosti koje bi mogle uzrokovati padove. Također se moramo pobrinuti da stanovnici imaju pristup zdravim i hranjivim obrocima, kao i prilikama za društveni angažman i mentalnu stimulaciju. Stvaranjem holističkog pristupa skrbi, možemo pomoći štićenicima da održe svoje fizičko i mentalno zdravlje i poboljšaju ukupnu kvalitetu života.

Također mislim da je važno surađivati sa stručnjacima kao što su fitness treneri i stručnjaci za kralježnicu kako bismo osigurali da naši štićenici dobiju najbolju moguću skrb. Radeći zajedno, možemo identificirati područja u kojima možemo poboljšati i implementirati nove strategije za poboljšanje zdravlja i dobrobiti naših stanovnika.

Zlatko Gruica – Fitness trener

U potpunosti se slažem s potrebom holističkog pristupa skrbi za starije osobe u domu. Tečajevi tjelovježbe i dobra higijena spavanja bitne su komponente tog pristupa. Međutim, mislim da je također važno uzeti u obzir emocionalnu i mentalnu dobrobit starijih osoba. Ima li mogućnosti za socijalizaciju i mentalnu stimulaciju? Mogu li se stanovnici baviti hobijima ili drugim aktivnostima u kojima uživaju? Ovi čimbenici mogu imati značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje i sreću.

Stjepan Pavić – Specijalist za kralježnicu

Slažem se s važnošću bavljenja emocionalnom i mentalnom dobrobiti starijih osoba u domu. Također je vrijedno razmotriti ulogu koju upravljanje boli ima u njihovom cjelokupnom zdravlju. Starije osobe s kroničnom boli mogu imati poteškoća sa spavanjem i tjelesnom aktivnošću, što može utjecati na njihovo cjelokupno zdravlje. Postoje li strategije za ublažavanje boli, poput fizikalne terapije ili lijekova?

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Cijenim povratne informacije od vas oboje. U potpunosti se slažem da moramo uzeti u obzir emocionalnu, mentalnu i fizičku dobrobit naših stanovnika. Što se tiče liječenja boli, imamo plan za rješavanje kronične boli, uključujući rad s liječnicima na prepisivanju odgovarajućih lijekova protiv bolova i pružanje usluga fizikalne terapije. Također imamo brojne društvene i rekreacijske aktivnosti dostupne štićenicima, uključujući satove umjetnosti, glazbenu terapiju i terapiju kućnim ljubimcima. Također organiziramo redovite izlete na lokalne atrakcije kako bismo stanovnicima omogućili promjenu okruženja i prilike za druženje sa svojim vršnjacima.

Zlatko Gruica – Fitness trener

Mislim da su društvene i rekreacijske aktivnosti koje ste spomenuli fantastične. Važno je da starije osobe ostanu aktivne i uključene u aktivnosti u kojima uživaju, a ove vrste aktivnosti također mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe. Što se tiče tjelesne aktivnosti, jeste li razmišljali o ponudi tečajeva koji uključuju i trening snage i kardiovaskularne vježbe? Ovo može biti posebno korisno za starije osobe koje su u opasnosti od bolesti srca ili drugih kroničnih stanja.

Stjepan Pavić – Specijalist za kralježnicu

Slažem se s važnošću uključivanja vježbi snage i kardiovaskularnih vježbi u rutinu tjelesne aktivnosti starijih osoba. Međutim, važno je osigurati da su ove aktivnosti sigurne i prikladne za starije osobe s već postojećim bolestima kralježnice. Preporučam savjetovanje s fizioterapeutom kako biste izradili planove vježbanja koji uzimaju u obzir individualne potrebe i ograničenja.

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Mislim da je uključivanje treninga snage i kardiovaskularnih vježbi izvrsna ideja. Trenutačno nudimo brojne satove vježbanja, uključujući aerobik u stolici i trening otpora, a surađujemo s fizikalnim terapeutima kako bismo osigurali da su ti tečajevi sigurni i prikladni za naše štićenike. Također imamo medicinsku sestru u osoblju koja može pružiti smjernice o modifikacijama tjelovježbe za štićenike s već postojećim bolestima.

Zlatko Gruica – Fitness trener

To je super za čuti. Drugo područje koje treba razmotriti je prehrana. Dobivaju li stanovnici dobro izbalansirane obroke koji osiguravaju odgovarajuće hranjive tvari za njihove individualne potrebe? Postoje li neke posebne prehrambene potrebe ili ograničenja koja treba uzeti u obzir?

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Apsolutno. Surađujemo s registriranim dijetetičarom kako bismo razvili dobro uravnotežene planove obroka koji uzimaju u obzir individualne potrebe i sklonosti. Također nudimo niz opcija obroka, uključujući vegetarijanske opcije i opcije s niskim udjelom natrija, i radimo sa štićenicima i njihovim obiteljima kako bismo udovoljili svim posebnim prehrambenim potrebama ili ograničenjima.

Stjepan Pavić – Specijalist za kralježnicu

Sjajno je čuti da dom osigurava dobro izbalansirane obroke koji zadovoljavaju individualne potrebe štićenika. Također je važno uzeti u obzir ulogu koju hidracija igra u cjelokupnom zdravlju, posebno za starije osobe koje mogu biti izložene većem riziku od dehidracije. Postoje li strategije za poticanje stanovnika da piju dovoljno vode tijekom dana?

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Imamo strategije za poticanje stanara da piju dovoljno vode, uključujući pružanje boca s vodom i stanica za hidrataciju u cijelom domu te ponudu raznih pića za vrijeme obroka i užine. Također radimo sa štićenicima koji mogu imati poteškoća s gutanjem ili ispijanjem dovoljno tekućine kako bismo razvili personalizirane planove hidracije.

Zlatko Gruica – Fitness trener

Čini se da imate sjajan plan za podršku općem zdravlju i dobrobiti štićenika u domu. Međutim, važno je kontinuirano ocjenjivati i poboljšavati te strategije tijekom vremena. Postoje li načini za prikupljanje povratnih informacija od stanovnika i njihovih obitelji kako bi se identificirala područja u kojima bi se mogla poboljšati?

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Apsolutno. Imamo redovite sastanke štićenika i obitelji na kojima tražimo povratne informacije i prijedloge za poboljšanje usluga i objekata doma. Također provodimo redovite ankete kako bismo prikupili povratne informacije i koristili ih za informiranje o našim planovima poboljšanja.

Stjepan Pavić – Specijalist za kralježnicu

Mislim da je važno razmotriti ulogu koju tehnologija može igrati u poboljšanju zdravlja i dobrobiti starijih osoba u domu. Postoje li alati ili uređaji temeljeni na tehnologiji koji bi se mogli implementirati za podršku tjelesnoj aktivnosti ili upravljanju lijekovima, na primjer?

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Mi smo zapravo u procesu implementacije novog sustava upravljanja lijekovima koji koristi tehnologiju za poboljšanje točnosti i učinkovitosti. Također istražujemo upotrebu nosivih uređaja, kao što su uređaji za praćenje fitnessa, za podršku tjelesnoj aktivnosti i praćenje zdravstvenih metrika. Međutim, pazimo da svaka tehnologija koju implementiramo bude prilagođena korisniku i dostupna starijim osobama koje možda nisu toliko upoznate s korištenjem tehnologije.

Zlatko Gruica – Fitness trener

Mislim da tehnologija također može igrati ulogu u pružanju virtualnih satova vježbanja ili osobnih treninga za stanovnike koji možda neće moći pohađati osobne sate. Ovo bi moglo biti posebno korisno za štićenike koji se oporavljaju od ozljede ili operacije i možda im je potrebna dodatna podrška.

Stjepan Pavić – Specijalist za kralježnicu

Slažem se, ali važno je osigurati da virtualne satove vježbanja osmišljavaju i vode kvalificirani stručnjaci za fitness koji su upoznati sa specifičnim potrebama i ograničenjima starijih osoba. Osim toga, važno je osigurati da stariji imaju pristup bilo kojoj potrebnoj opremi ili modifikacijama za sigurno i učinkovito sudjelovanje u virtualnoj nastavi.

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Zapravo smo počeli istraživati korištenje virtualnih satova vježbanja i osobnih treninga za stanovnike koji možda neće moći pohađati osobne sate. Radimo s kvalificiranim fitness profesionalcima koji su upoznati sa specifičnim potrebama i ograničenjima starijih osoba i osiguravamo svu potrebnu opremu ili preinake kako bismo osigurali da korisnici mogu sa lako i učinkovito sudjelovati u tim razredima.

Zlatko Gruica – Fitness trener

To je super za čuti. Drugo područje koje treba uzeti u obzir je kvaliteta sna. Spavaju li štićenici dovoljno i jesu li kreveti i madraci u domu potpora i udobni?

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Mi zapravo surađujemo s tvrtkom koja je specijalizirana za luksuzne krevete i madrace za starije osobe i redovito mijenjamo madrace kako bismo osigurali njihovu potporu i udobnost. Također imamo niz strategija za promicanje dobre higijene spavanja, kao što je izbjegavanje stimulativnih aktivnosti prije spavanja i pružanje ugodnog okruženja za spavanje.

Stjepan Pavić – Specijalist za kralježnicu

To je lijepo čuti, ali također je važno uzeti u obzir ulogu koju pravilno poravnanje kralježnice igra u kvaliteti sna. Jesu li jastuci i druga posteljina u kući dizajnirani da podržavaju pravilno poravnanje kralježnice tijekom spavanja?

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Nudimo jastuke i ostalu posteljinu koja je dizajnirana da podržava pravilno poravnanje kralježnice tijekom spavanja. Osim toga, radimo sa štićenicima kako bismo osigurali da koriste ispravne jastuke i posteljinu u skladu sa svojim individualnim potrebama i preferencijama.

Zlatko Gruica – Fitness trener

Čini se da imate sjajan plan za podršku općem zdravlju i dobrobiti štićenika u domu. Međutim, važno je kontinuirano ocjenjivati i poboljšavati te strategije tijekom vremena. Postoje li načini za prikupljanje povratnih informacija od stanovnika i njihovih obitelji kako bi se identificirala područja u kojima bi se mogla poboljšati?

Pave Fistonić – vlasnik doma za starije

Apsolutno. Imamo redovite sastanke štićenika i obitelji na kojima tražimo povratne informacije i prijedloge za poboljšanje usluga i objekata doma. Također provodimo redovite ankete kako bismo prikupili povratne informacije i koristili ih za informiranje o našim planovima poboljšanja.

Fotografija: Lina Kivaka