Probiotici za zdrav probavni sustav

U probavnom sustavu imate oko 4 kilograma bakterija, što čini oko 2-3% vaše tjelesne težine! Većina ovih bakterija pomaže vam u probavi i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane koju jedete, ali neke bakterije mogu vas razboljeti ako dospiju u vaš krvotok. Probiotici su korisne bakterije koje pomažu u kontroli loših bakterija, stoga je važno podržati svoj probavni sustav probioticima.

Sve o probioticima

Probiotici su živi mikroorganizmi koji nude zdravstvene prednosti kada se konzumiraju. Mogu se naći u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, kao i dodacima prehrani. Probiotici pomažu kod probavnih problema, poput proljeva, uspostavljanjem ravnoteže dobrih i loših bakterija u crijevima. Također jačaju imunološki sustav i mogu pomoći u prevenciji nekih vrsta raka. Kako biste izvukli najveću korist od probiotika, važno je odabrati visokokvalitetan proizvod i uzimati ga redovito.

Savjeti za odabir probiotika:

  1. Odaberite proizvode koji sadrže najmanje 1 milijardu CFU (jedinica koje stvaraju kolonije).
  2. Provjerite jesu li u hladnjaku ili su obrađeni pomoću inovativnog procesa otpreme hladnog lanca.
  3. Izbjegavajte proizvode koji sadrže šećer ili umjetna sladila
  4. Potražite sojeve poput Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei i Bifidobacterium lactis.
  5. Pitajte svog liječnika trebate li dodatna testiranja prije uzimanja probiotika kako biste vidjeli hoće li pomoći vašem specifičnom stanju.

Najbolje vrijeme za uzimanje probiotika

Probiotike je najbolje uzimati s hranom, najbolje ujutro. To vašem tijelu daje vremena apsorbirati probiotik tijekom dana. Ako imate osjetljiv želudac, najbolje je uzimati probiotičke dodatke uz obroke. Svakako jedite i dovoljno vlakana; to će pomoći održati probavni sustav zdravim i urednim. Također je važno piti puno vode svaki dan jer to pomaže u ispiranju toksina iz sustava. Također je dobro ograničiti konzumaciju alkohola i izbjegavati kofein jer oboje može poremetiti probavu isušivanjem tekućine potrebne za pravilno funkcioniranje. Također pazite da kada kuhate povrće bude kuhano dok ne omekša jer sirovo povrće može biti teško za probavu.

Koliko puta dnevno trebate uzeti probiotik?

Koliko puta dnevno trebate uzeti probiotik ovisi o jačini dodatka i razlogu zbog kojeg ga uzimate. Za opće zdravlje crijeva, stručnjaci preporučuju uzimanje probiotika s 1 do 10 milijardi živih kultura jednom ili dva puta dnevno. Ako uzimate probiotik za određeno stanje, kao što je IBS, vaš liječnik može preporučiti veću dozu, do 50 milijardi živih kultura dnevno. Probiotici su također dostupni u obliku hrane, poput jogurta i kiselog kupusa. Kada jedete ove namirnice, ciljajte na barem jednu porciju dnevno.

Dvije su vrste: Lactobacillus i Bifidobacteriu

Na primjer, laktobacili se nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima poput jogurta, dok se bifidobakterije nalaze u fermentiranom povrću poput kimchija. Važno je znati da neki sojevi bakterija proizvode mliječnu kiselinu (kao što se vidi u fermentiranim mliječnim proizvodima), dok drugi proizvode octenu kiselinu (kao što se vidi u fermentiranom povrću). Bakterije koje proizvode mliječnu kiselinu dokazano imaju jače učinke na probavno zdravlje od onih koje proizvode octenu kiselinu; to znači da je najbolje izbjegavati voće i povrće s visokim udjelom kiseline pri promjenama u prehrani kako bi se poboljšala probava.

Može li se uzeti previše probiotika?

Da. Previše probiotika može uzrokovati proljev ili druge simptome probavnih smetnji poput nadutosti ili bolova u trbuhu. Neki lijekovi stupaju u interakciju s probioticima i čine ih manje učinkovitima. Važno je razgovarati sa svojim liječnikom prije nego započnete s novim režimom suplementacije ili promijenite postojeći. On ili ona će vam moći dati personaliziranije savjete o tome kako probiotici mogu utjecati na vaše zdravlje. Probiotici se općenito smatraju sigurnima, ali mogu izazvati neke nuspojave. To uključuje plinove, nadutost i proljev. Ako osjetite bilo koju od ovih nuspojava, prestanite uzimati probiotike i posjetite liječnika.

Što je u probiotičkom dodatku?

Probiotski dodaci prehrani sadrže žive bakterije i kvasce koji su dobri za vaše zdravlje, posebice za vaš probavni sustav. Ovi dodaci mogu pomoći u obnavljanju dobrih bakterija u vašim crijevima, koje mogu biti korisne ako imate želučane tegobe ili druge probavne probleme. Probiotski suplementi dolaze u mnogo različitih oblika, uključujući probiotik tablete, prahove i tekućine. Neke probiotičke dodatke treba čuvati u hladnjaku, dok druge ne. Svakako pročitajte upute na probiotičkom dodatku koji odaberete kako biste bili sigurni da ga pravilno uzimate.