9 mogućih uzroka atopijskog dermatitisa

Ako osjećate simptome atopijskog dermatitisa, možda ste zbunjeni zašto vam se to događa i što možete učiniti u vezi s tim. Atopijski dermatitis je upala kože koja se obično pojavljuje u dijelovima, ali se također može proširiti cijelim tijelom ili čak utjecati na kosu. Evo 9 razloga zbog kojih biste mogli imati atopijski dermatitis, zajedno sa savjetima kako pronaći olakšanje od njegovih simptoma.

Stres

Iako je točan uzrok atopijskog dermatitisa nepoznat, vjeruje se da je uzrokovan kombinacijom genetskih i okolišnih čimbenika. Jedna je teorija da je atopijski dermatitis uzrokovan preaktivnim odgovorom imunološkog sustava na okidače poput alergena, iritansa ili emocionalnog stresa. Stres može biti okidač za izbijanje atopijskog dermatitisa, stoga je važno pronaći načine za upravljanje stresom u svom životu ako imate ovo stanje.

Suha koža

Najčešći simptom atopijskog dermatitisa je suha koža. To može dovesti do svrbeža, koji zatim može dovesti do češanja. Češanje može uzrokovati da koža postane još više suha, stvarajući začarani krug. Kako biste se borili protiv suhe kože, važno je održavati kožu hidratiziranom iznutra prema van. Pijte puno vode i redovito koristite hidratantnu kremu.

Vruće ili niske temperature

Sezonske promjene svakako mogu utjecati na vašu kožu, a atopijski dermatitis nije iznimka. Ako vam je koža tijekom zimskih mjeseci suha, svrbi i crvenija je nego inače, to bi moglo biti zbog hladnog vremena i niske razine vlažnosti. S druge strane, vruće vrijeme također može izazvati izbijanje atopijskog dermatitisa. Toplina može učiniti vašu kožu suhom i nadraženom, a može izazvati i znojenje, što može dodatno iritirati kožu.

Vlaga u zraku

Zrak oko nas sadrži vodenu paru. Za toplog vremena zrak može zadržati više vodene pare nego za hladnog vremena. Kada je zrak zasićen vodenom parom, kaže se da je vlažan. Ako živite u klimi s visokom vlagom, veća je vjerojatnost da ćete doživjeti atopijski dermatitis.

Hrana koja iritira kožu

Ako imate atopijski dermatitis, možda ćete otkriti da određena hrana iritira vašu kožu. Uobičajeni krivci uključuju mliječne proizvode, jaja, orašaste plodove i soju. Ove namirnice mogu izazvati upalu i pogoršati vaše simptome. Ograničite ili izbacite ove skupine namirnica iz svoje prehrane na mjesec dana, a zatim ih polako vratite u prehranu jednu po jednu kako biste vidjeli koje na vas najviše utječu.

Alergije

Atopijski dermatitis često je uzrokovan alergijama. Ako imate obiteljsku povijest alergija, veća je vjerojatnost da ćete razviti atopijski dermatitis. Alergije mogu uzrokovati suhu kožu, svrbež i upalu. Ako mislite da biste mogli biti alergični na nešto, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Mjesta koji vam iritiraju kožu

Postoji niz stvari koje mogu iritirati vašu kožu i uzrokovati atopijski dermatitis. Ako imate ekcem, možda ste primijetili da neke stvari pogoršavaju vaše simptome. Možda je to određena vrsta tkanine ili deterdženta. Možda se nalazite na mjestu s puno prašine ili peludi. Ili je možda u društvu životinja. Identificiranje okidača može vam pomoći da ih izbjegnete i držite svoj ekcem pod kontrolom.

Proizvodi koji iritiraju vašu kožu

Mnogi proizvodi na današnjem tržištu mogu iritirati vašu kožu, uzrokujući atopijski dermatitis. Obavezno pažljivo čitajte etikete i izbjegavajte proizvode koji sadrže poznate iritanse kao što su mirisi, boje i alkohol.

Hormoni

Atopijski dermatitis često je povezan s hormonima. Kada razine hormona fluktuiraju, bilo zbog puberteta, menopauze ili trudnoće, atopijski dermatitis može buknuti. Ako ste primijetili da se vaš atopijski dermatitis pogoršava u to vrijeme, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o mogućim tretmanima.